Početna » Obaveštenje o uvidu u deo biračkog spiska na teritoriji opštine Smederevska Palanka

Obaveštenje o uvidu u deo biračkog spiska na teritoriji opštine Smederevska Palanka

od RTV Jasenica

Opštinska uprava opštine Smederevska Palanka obaveštava građane da je izložen deo biračkog spiska za područje opštine Smederevska Palanka radi provere podataka. Građani koji imaju prebivalište na teritoriji opštine, kao i interno raseljena lica koja imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji opštine, mogu izvršiti uvid i proveru podataka u delu biračkog spiska za područje opštine Smederevska Palanka uz važeću ličnu kartu.
Uvid i provera u delu biračkog spiska vršiće se u Opštinskoj upravi putem elektronske provere u Jedinstveni birački spisak. Uvid može da se izvrši i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave ukucavanjem jedinstvenog matičnog broja građana.
Od proglašenja izborne liste, podnošenje zahteva za promenu u biračkom spisku ima i podnosilac izborne liste ili lice koje on ovlasti, i to na isti način kao i građani.
Zahtevi za promene u delu biračkog spiska mogu se podneti najkasnije do dana zaključenja biračkog spiska, odnodno 15 dana pre dana održavanja izbora, zaključno sa 1. 12. 2023. godine.
Po zaključenju biračkog spiska pa sve do 72 sata pre dana održavanja izbora, zaključno sa 13.12.2023. godine, sve promene u biračkom spisku vršiće Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.
Birači na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije mogu podneti zahtev Opštinskoj upravi da glasaju prema mestu svog boravišta u zemlji – izborno mesto glasanja.
Birači koji imaju prebivalište u inostrnstvu mogu glasati prema mestu svog boravišta na osnovu podnetog zahteva i upisa koji vrši Opštinska uprava, ako to lice ima prijavljeno prebivalište na teritoriji opštine Smederevsdka Palanka.
Upis podataka u birački spisak na osnovu zahteva birača da će glasati prema mestu svog boravišta (u zemlji ili inostranstvu), vršiće se počev od dana raspisivanja izbora, a najkasnije 5 dana pre dana zaključenja biračkog spiska, zaključno sa 25.12.2023. godine.
Ukoliko birač u navedenom roku ne podnese zahtev za upis u birački spisak prema svom boravištu, moći će da glasa samo prema svom prebivalištvu.

 

Povezane vesti