Početna » Smederevska jesen od 7. do 10. septembra

Smederevska jesen od 7. do 10. septembra

od RTV Jasenica

Tradiconalna turističko-privredna manifestacija „Smederevska jesen“ koja spada u red najstarijih turističko-privrednih manifestacija u Srbiji održaće se ove godine u periodu od 7. do 10. septembra.

Manifestacija čije je poreklo vezano za specijalizovane izložbe grožđa i vina u 19. veku, vremenom je poprimila i turistički karakter usled interesovanja posetilaca iz drugih krajeva Srbije i regiona, atraktivnog položaja Smedereva, otvorenosti ka Dunavu, prisustva impozantne tvrđave i bogatog kulturno-istorijskog nasleđa. „Smederevska jesen“ danas obuhvata afirmaciju različitih oblasti života grada.

Predstojeća, 136. Smederevska jesen donosi obilje sadržaja koji će u svečarskoj atmosferi posetiocima biti dostupni na više lokacija u gradu- u Vinskom gradu, na glavnom gradskom trgu, u Smederevskoj tvrđavi. Posetioce očekuju predstavljanje voćarskih i vinogradarskih proizvoda, ponuda smederevskih vinarija, kulturni programi koji nas upućuju na istoriju grada i evociraju duh srednjovekovlja i nekadašnje prestonice, nastupi muzičkih izvođača

Prvog dana manifestacije, 7. septembra, u ambijentu Vinskog grada koji je u savršenom saglasju sa izvornim duhom „Smederevske jeseni“ pratićemo od 21 sat nastup tamburaškog orkestra „Moravska tambura“.

U petak, 8. septembra, u Centru za kulturu Smederevo će u 17.30 biti svečano otvorena privredna izložba koja iz godine u godinu traje kao neizostavna element „Smederevske jeseni“ i koja predstavlja privredne i poslovne potencijale grada.

Istog dana, svečani defile „Smederevske jeseni“, naslovljen prema dobro poznatoj poruci „Smederevo vazda otvoreno“ počeće svoje kretanje u 18 sati, proćiće kroz Karađorđevu ulicu, preko ulica Save Nemanjića i Vuka Karadžića i zaustaviće se na Gradskom trgu, gde će biti svečano otvorena 136. „Smederevska jesen“ i postavljen veliki grozd. Nakon programa otvaranja, od 19 sati moći ćemo na trgu da prisustvujemo nastupima karnevalskih grupa, učesnika defilea.

Od 20. 30, takođe na glavnom gradskom trgu publika će moći da uživa u koncertnom programu „Vino i gitare“ u kome će učestvovati Ljubica Vraneš i Dragoljub Bajić uz pratnju Reprezentativnog orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova.

Od 22 sata, na istoj lokaciji biće održan koncert pevačice Nataše Bekvalac.

Subota, 9. septembar donosi bogat program „Despotov grad – srednjovekovna srpska prestonica” koji obuhvata izvođenje pozorišnih predstava, koncerte, igrokaze, pijacu zanata, kazivanje poezije, viteške turnire. Sadržaje u okviru tog programa publika će moći da prati u Malom gradu Smederevske tvrđave, a učesnici i izvođači su Pozorište Patos, orkestar Svetlost, udruženje UL-AZ, viteško udruženje Beli orlovi. Program će se odražavati u periodu od 13 do 18 sati.
U okviru ponude dnevnih programa na gradskom trgu, 9. septembra biće realizovani programi za decu od 12 do 14 sati u kojima će učestvovati Predškolska ustanova „Naša radost” uz druge izvođače, a od 14 sati do 20.30 na trgu će nastupati folklorne grupe.

Princ od Vranje je zapaženi muzički izvođač čiji ćemo koncert moći da pratimo u večernjem terminu, od 20.30 na trgu, a nakon njegovog nastupa od 22 sata u okviru koncerta rok i pop muzike nastupiće Đorđe David, Ivana Peters, Aleksandar Josifovski i Slavica Angelova uz bend Death Saw.

U nedelju, 10. septembra pored programa u Malom gradu Smederevske tvrđave „Despotov grad – srednjovekovna srpska prestonica”, koji će se, kao i prethodnog dana, održati od 13 do 18 sati, i pored dnevnih programa na Gradskom trgu koji će obuhvatiti sadržaje za decu i nastupe folklornih grupa prema istoj satnici koja je određena za 9. septembar, koncert će održati renomirani pop pevač, poznat po prefinjenim numerama, Sergej Ćetković.

Koncert Sergeja Ćetkovića održaće se na gradskom trgu sa početkom u 21 sat.

Završni koncert, sa početkom u 23 sata održaće pevačica Tanja Savić, a u finišu Smederevske jeseni će, prema već ustaljenoj praksi publika moći da prisustvuje vatrometu.

Prateći program uključuje prodajnu izložbu na gradskom trgu u kojoj će svoje proizvode ponuditi udruženja žena, proizvođači meda, cveća, vina, voća i suvenira.

U Muzeju u Smederevu biće otvorena izložba „Meksiko u istorijskoj štampi Srbije“ koju zajednički organizuju Muzej u Smederevu i Ambasada Meksika u Srbiji. Izložbu će zainteresovani moći da pogledaju od 4. septembra (toga dana biće i svečano otvorena u 13 sati) do 4. oktobra.

Narodna biblioteka Smederevo pripremiće izložbe knjiga Jesen stiže, dunjo moja (Pozajmno odeljenje), Smederevo na turističkoj mapi Srbije (Odeljenje stručne knjige), Jesenje šarenilo stiže nam u grad (Dečje odeljenje), Kraj moj, treperav od zlata (Bibliotečki ogranci u selima).

Trajanje izložbi je od 4. do 18. septembra. Biće održani i književni susreti od kojih je jedan posvećen književnom stvaralaštvu Jasminke Nadaškić (Pozajmno odeljenje, 5. septembar), a drugi je susret sa najpopularnijim dečjim piscem današnjice Urošem Petrovićem (Dečje odeljenje, 13. septembar). Planirana je, u okviru programa koje priprema Narodna biblioteka Smederevo, dečja radionica Životinje i slova od jesenjeg lišća, zatim prodajna izložba knjiga smederevskih izdavača od 4. do 11. septembra.

U organizaciji Istorijskog arhiva u Smederevu u saradnji sa Opštim udruženjem
preduzetnika Smederevo biće realizovan program obeležavanja Dva veka zanatstva u Smederevu, osam decenija savremenog ogranizovanja zanatlija i dve decenije Opšteg udruženja preduzetnika Smederevo. Tim povodom biće upriličena izložba Od zanatskih esnafa do udruženih preduzetnika koja će trajati od 7. do 9. septembra.

 

Povezane vesti