Početna » Srbija ujedinjena u žalosti povodom tragedije u Beogradu

Srbija ujedinjena u žalosti povodom tragedije u Beogradu

od RTV Jasenica

Nezapamćena tragedija zadesila je juče Srbiju kada je učenik Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” na Vračaru usmrtio osam učenika, portira i teško ranio nastavnicu i šestoro dece. Nakon pucnjave, cela Srbija je u žalosti, a građani kako u Beogradu tako i širom Srbije odaju poštu stradalima.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je jučerašnji dan jedan od najtežih dana u modernoj istoriji zemlje. On je na konferenciji za novinare izrazio saučešće porodicama, roditeljima, braćama i sestrama, dekama i bakama ubijene dece, kao i deci i porodici ubijenog radnika obezbeđenja. “Srbija je u tugi ujedinjena i ona je tolika da ne pamtimo veću. Ali kada smo u tugi ujedinjeni moramo da sagledavamo uzroke, odgovornost svakog od nas, tražimo rešenja da nam se ovako nešto, ma koliko bilo nepredvidivo i neočekivano i da kažemo nikada više ne ponovi, što bi bilo najbolje. Ali živimo u svetu gde se broj takvih incidenata ne smanjuje”, rekao je Vučić.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je da se u naredne dve godine uvede moratorijum za izdavanje dozvola za držanje i nošenje oružja, kao i da se izvrši revizija svih izdatih dozvola za držanje oružja. Na konferenciji za medije Vučić je predložio i da se izvrši kontrola načina držanja oružja i da se posebno proverava da li se oružje čuva odvojeno od municije. Jedan od predloga je i da se izvrši kontrola rada svih streljana u Srbiji i da li maloletnici imaju pristup njima, što već stoji u zakonima. Istakao je da predlaže i propisivanje krivične odgovornosti svima koji omoguće maloletnicima da dođu u kontakt sa vatrenim oružjem. Kao predsednik, Vladi je sugerisao da razmotri snižavanje krivičnopravne odgovornosti maloletnika sa 14 na 12 godina, što će, kako je naveo, biti nešto oko čega će se „lomiti koplja“.

Povezane vesti