Početna » Učenici OŠ Olga Milošević na Đerdapu u okviru projekta „Out and about“

Učenici OŠ Olga Milošević na Đerdapu u okviru projekta “Out and about”

od RTV Jasenica

Učenici 8/3 odeljenja OŠ Olga Milošević posetili su nacionalni park „Đerdap” u okviru projekta „Out and about”. Nastavnici biologije, Marina Miladinović i Stefan Antonijević, nastavnica geografije, Danijela Radojičić i nastavnica fizike, Jadranka Janković, pripremili su brojne zadatke za učenike osmog razreda. Prva aktivnost bila je poseta hidroelektrane „Đerdap”.

Učenici su istraživali koji se kriterijumi koriste za izgradnju hidroelektrane, koje su njene prednosti i nedostaci, koji oblici obnovljivih izvora energije se još mogu koristiti u Đerdapu, kao i to kako se mehanička energija pretvara u električnu.

Naredna destinacija bio je Centar za posetioce u Donjem Milanovcu, u kome su nastavljena istraživanja. U okviru fizike radili su problemske i praktične zadatke o prenosu energije visokim naponom (zasluga Nikole Tesle, „rat struja”) i povezivanje fizike i matematike (analiza i vizuelizacija procesa transformisanja energije sadržan u matematičkom obliku – inverzna problemska nastava.  U okviru geografije, učenici su rešavali zadatke koristeći znanja koja su stekli u hidroelektrani, a koja se tiču mogućnosti izgradnje hidroelektrana na drugim rekama.

Pored toga, ucrtali su lokacije na kojima su smatrali da je moguća izgradnja hidroelektrane i koristili aplikaciju Learning apps u kojoj su vežbali i učili raspored hidroelektrana u našoj zemlji. U okviru predmeta biologija i moja životna sredina, učenici su rešavali zadatke u vezi sa biodiverzitetom Đerdapa, endemskim, ugroženim i zaštićenim vrstama, sukcesiji i uticaju čoveka na prirodu.

Zajednički zadatak svih predmeta bio je praktični zadatak: izrada jednostavnih modela vetroturbina i vodenog točka.

Povezane vesti